Kuvake.net on erityisesti nuorten suosiossa oleva internet palvelu, jossa voi  julkaista kuvia ja liittyä yhteisöihin. Vähän niinkuin Irc-Galleria, Ii2 ja Facebook. Palvelu on kaupallinen ja se saa tuottonsa sivuston mainoksista ja omasta Kultajäsenyydestään.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuvake.net

Ajattelin jakaa oman, lyhyen kokemukseni Kuvake.netin käyttäjänä, tai oikeastaan kokemukseni Kuvake.net:n kyseenalaisista toimintatavoista. 

Koko juttu ajoittuu parin viikon päähän, jolloin huomasin tunnukseni saaneen bannin palvelusta. Mitään tarkempaa perustelua tälle ei ollut ilmoitettu, joten oli aika tarkistaa uudelleen Kuvake.netin säännöt.

http://kuvake.net/rules.php

En tunnista rikkoneeni yhtäkään kyseisistä kohdista, ellei sarkasmin käyttö tai asioista kiistely yksityisviestein ylitä häiriköinnin rajaa. Olin myös yllättynyt, sillä mitään varoitusta tai huomautusta ei ollut aiemmin annettu, kuten säännöissä annetaan ymmärtää: 

" Sääntöjen noudattamatta jättämisestä seuraa varoitus, jäähy sekä lopulta tunnuksen poistaminen palvelusta."

 

Oli siis aika ottaa yhteyttä palveluntarjoajaan, sekä maililla, että palauteboksin kautta. Tiedustelin luonnollisesti bannien syytä, mitä sääntökohtaa olen rikkonut ja onko rikkomukseni muka niin vakava, että bannit on annettu suoraan ilman varoitusta? Viikko vierähti, eikä vastausta kuulunut, mutta bannit olivat  päättyneet ajallaan. Päätin kuitenkin ottaa yhteyttä vielä uudestaan. Toista viikkoa ehti kulua, kunnes Kuvake.net edustaja päätti vastata. 

Kuvakkeen vastaus lyhyydessään ilmoitti, että "he olisivat muka yrittäneet vastata mutta se ei ole mahdollisesti tullut perille". Perusteluina jäähyyn mainittiin ilmianto/yhteydenotto "huonosta käytöksestä". Viestien allekirjoittajana: Ylläpito. Muut esittämäni kysymykset ohitettiin, enkä löytänyt minkäänlaista aiempaa vastausta mailina roskapostistakaan saati käyttäjätunnukseltani. 

Tiedustelin uudelleen tarkempaa syytä banneihin ja esitin muut vastaamattomaksi jääneet kysymykset uudelleen. Vastausta ei ole toistaiseksi kuulunut.

 

Kuvake.net:n moderointi hoidetaan anonyymisti, joka tarkoittaa käytännössä ettei ylläpitäjien henkilöllisyyttä tai nimimerkkiä anneta käyttäjien tietoon. Tämä on hyvin kyseenalaista toimintaa kaupallisesti toimivalta sivustolta, erityisesti, jos moderaattorien ei tarvitse ilmoittaa saati perustella jaettuja tuomioitaan, joka johtaa huonoimmassa tapauksessa mielivaltaiseen moderointiin, eli ns. Pohjois Korean meininki.

Tutustutaanpa toisen käyttäjän ilmiantamiseen. Käyttäjän voi ilmiantaa seuraavista syistä:

- Sopimaton kuva tai video

- Väkivaltainen tai uhkaava

- Lainvastainen tai rikollinen toiminta

- Rasismi

- Tekijänoikeuksia rikkova

- Ylenpalttinen seksuaalisuus

- Muu syy: Yrittää myydä tai kaupitella tuotteita tai palveluita / Käyttäytyy rasistisesti tai väkivaltaisesti / Pyytää sinua lähettämään salasanasi tai henkilökohtaisia tietojasi / tai käyttäytyy muuten sääntöjen vastaisesti.

ÄLÄ TEE ILMIANTOA mikäli käyttäjä: haukkuu tai kiusaa sinua / lähettää sinulle viestejä joita et halua vastaanottaa.. koska voit lisätä käyttäjän ignore listallesi, jolloin hän ei voi lähettää sinulle viestejä joita et halua vastaanottaa.

 

En tunnista syyllistyneeni moiseen ja taisi siellä "ylläpitäjän" vastauksessakin lukea ympäri syyksi ympäripyöreästi "huono käytös". Mistä käyttäjätunnukseni olisi sitten ilmiannettu - mahdollisesti "käyttäytyy muuten sääntöjen vastaisesti" 

Tästä päästäänkin seuraavaan kohtaan "ylläpitäjän" vastauksessa: "yhteydenotot muilta käyttäjiltä"

Käytännössä siis joku sankari tai sankaritar on ottanut yhteyttä kuvakkeen ylläpitäjään / moderaattoriin ja pyytänyt antamaan käyttäjätunnukselleni bannia? Tai tämä sankari tai sankaritar tietää kaverilistaltaan moderaattorin, joka hoitaa hänen puolestaan likaisen työn, ohittaen moraalisen velvollisuuden ilmoittaa sääntörikkomuksen syystä tai pyyhkiä säännöillä takamustaan ja jakaa bannit ilman, että varoituksella pitäisi muistuttaa etukäteen.

Tämä scenaario kuulostaa hyvin todennäköiseltä, sillä tiedän palvelussa viihtyvän muutaman (internetin ulkopuolisesta elämästä tutun) vihamieheni, jotka olen suosiolla laittanut omalle ignore-listalleni heti kättelyssä. Olen saanut näiden sankarien ja heidän kaverilistalaistensa kautta jo tarpeeksi kuraa niskaani palvelussa. Kiusantekoa on se pieni kiusantekokin, erityisesti, kun nettikiusaaminen on räjähtänyt käsiin viimevuosina. 

 

En halua esittää minkäänlaista marttyyriä tämän tapauksen vuoksi tai koe tapahtuman vaikuttaneen päivittäiseen elämääni mitenkään, sillä en Kuvake.netin puolella pahemmin viihdy. Periaatteeni on kuitenkin tuoda esille havaitsevani epäkohdat. Erityisesti, kun kyseessä on kaupallisesti toimiva, erittäin suosittu palvelu, jolloin sellaista tietynlaista ammattimaista toimintaa ja palvelun omien sääntöjen/netiketin noudattamista olettaisi oletusarvoisesti. Erityisen kornia on säännöistä löytyvä kielto 'ylenpalttisesta seksuaalisuudesta', sillä näitä nuorten tyttöjen julkaisemia paljastelukuviaan sivusto on pullollaan, eikä moderaattoreita tunnu kauheasti moinen haittaavan.

Suomesta löytyy kymmenittäin erilaisia yhteisöpalveluita, joiden ylläpidosta kahta poikkeusta lukuunottamatta on pelkkää hyvää sanottavaa. Hommat on hoidettu asiallisesti ja ammattimaisesti ja yhteisössä tapahtumiin väärinkäytöksiin on puututtu kiitettävän tehokkaasti. Olen myös ollut muutamassa näistä ylläpitäjänä aikoinaan.

Kuvake.net:n moderointi/ylläpito ovat kaukana ammattimaisesta toiminnasta ja muistuttavat enemmän yläasteikäisten poikien pyörittämää IRC-kanavaa tai lasten hiekkalaatikkoleikkejä. Erityisesti silmiinpistävää on suoranainen valehtelu ja asioiden salailu, kiertely ja kaartelu ylläpitäjän toimesta. Joten suosittelen omilla aivoillaan ajattelevia käyttäjiä ja myös mainostajia miettimään, millaisten tahojen kanssa he tekevät yhteistyötä. Tuoressa muistissa ovat jo edesmenneet Thomas Haapmanin diktaattorin lailla moderoimat Kuuluisa.fi / Namu.fi yhteisöpalvelut. Painiiko Kuvake.net samassa sarjassa kenties?